TRENDIG KORALL PÅ SANDALMAKARBACKEN

Korall utsågs till Årets färg 2019 av det internationella färginstitutet Pantone. Vi målade om flera stycken trapphus i Stockholm. Arkitekten Anne Törnvall på Alviks Måleri visar i sin färgsättning hur man kan använda varmt rött och rosa i offentliga rum.

I Solberga (Älvsjö) behövde trapphusen i ett stort bostadskomplex renoveras och målas om. Fastigheterna är byggda på slutet av 70-talet, med våningsplan utan ljusinsläpp. Alviks Måleris arkitekt Anne gjorde en skiss på färgsättning samt en ljusberäkning av entreérna som skickades till föreningen.

I förslaget ingick inte bara ommålning utan också att den befintliga belysningen skulle bytas ut mot LED, med insänkta downlights från Stockholm Lighting.

Entréerna var ganska tråkiga innan ombyggnaden, med ljusabsorberande plattor i taket.
Arkitektens lösning blev ett nytt undertak med takribbor i björk.
Nu ger entrén en mer välkomnande känsla.

BELYSNINGEN I ENTRÈN LYFTER HELA HUSET

– Färg betyder mycket, men man kan inte förvänta sig att en ny väggfärg förändrar allt, påpekar arkitekten Anne Törnvall.
– Valet av belysning har ofta lika stor betydelse.
När jag föreslår ett byte av armatur eller en komplettering av befintlig belysning, vill många föreningar stryka den förändringen. Men den besparingen gör ofta att WOW-effekten uteblir.
– Jag skulle hellre spara på någonting annat i trapphuset än på effektfull belysning.

Det säger Anne som har en ljusdesign-utbildning från KTH och vet hur ljussättningen i entrén påverkar rumsupplevelsen.

Om det handlar om ett större projekt, kan Alviks Måleri ta in en professionell elkonsult som kan lägga upp en LCC-kalkyl för att jämföra skillnaden mellan den nuvarande och den nya belysningen.
Även om ny modern armatur kostar lite mer i början, brukar man långsiktigt kunna minska både underhållskostnader och energikostnader.

Terrazzo gör comeback

VAD SÄGER ARKITEKTEN OM TERRAZZO?
– Terrazzo är ett favoritmaterial, säger Anne Törnvall. Variationen i kulörtoner och den rena, gjutna formen i ett stycke är fin att jobba med som utgångspunkt i färgsättingen. Materialet är modernt och tidlöst, dessutom blir Terrazzo så vackert när man polerar upp den.

VAD ÄR TERRAZZO?
Terrazzo är restavfall från olika stensorter, ofta olika sorters marmor, som är gjutna ihop med vit eller grå cementpasta och kan prefabriceras i ett stycke eller i plattor. Trappor gjuts ofta direkt på plats.

FAKTA
TYP AV PROJEKT
Trapphus
VAR
BRF Sandalmakarbacken
UTFÖRT ARBETE
Färgsättning
Ljussättning av entrén
Golvslipning
Målning

KONTAKTA OSS

Det går utmärkt att kontakta oss via telefon eller mail.