Trapphusrenovering på Götgatan, Stockholm.

På Götgatan har ett klassiskt trapphus från 1850-talet fått ett rejält lyft. Nu glänser trapphuset med historiska tavlor, ny belysning i entrén och ny registertavla. Väggarna är bredspacklade och ommålade i en varmgrå nyans. Bröstpanelerna i entrén har ådringsmålats som mahogny.


”När jag först klev in i entrén kändes den som en lång och tråkig gång.” berättar arkitekten Anne Törnvall, som samtidigt såg däremot stor potential i den långa och smala gången.
”Varför inte göra ett ett galleri?”
Föreningen letade fram bilder om huset i Stadsbyggnadskontorets arkiv och ramade in dem.
För att förbättra belysningen köpte föreningen några timmars extra konsultation med Alviks Måleris arkitekt Anne Törnvall som också är expert på ljussättning.
Anne gav tips på plats och presenterade skisser på hur trapphuset skulle kunna bli. Lösningen blev allmänbelysning i form av en stuckaturlist som döljer ljuskällan i kombination med riktade spotlights på de nya historiska tavlorna.
Taket kändes väldigt lågt och det fanns ingen takarmatur, bara väggarmaturer. För att höja den optiska takhöjden installerade vi en indirekt belysning i taket. En fördel med en ljusslinga är också att man inte måste fräsa in kablar i taket.

VÅNINGSPLANEN
Trapphuset hade tidigare en sliten marmorering, som togs bort och målades om. Trapphuset upplevs som ljusare när väggarna blivit ljusgrå och taket vitt. De enfärgade väggarna lyfter fram de nyådrade vackra säkerhetsdörrarna.
Tidstypiska strömbrytare i svart installerades och förseddes med timer.
Takarmaturerna byttes ut mot mässingslyktor som ger fina och effektfulla skuggor till väggarna.
Dessutom kompletterade vi takarmaturen med en nisch med inbyggd belysning, för att uppnå ett ljusare helhetsintryck på våningsplanet.Område:

Södermalm, Stockholm
Uppdragsgivare:

Brf Fiskaren Större 1
Byggnadsår: 1858
Arkitekt: okänd

Utförda arbeten
Färgsättning
Skiss på ljussättning av entrén

Målning
Ådring

Projektledare
Fredrik Kristland och Paolo Mandato
Arkitekt / färgsättning/ ljussättning

Anne Törnvall

KONTAKTA OSS

Det går utmärkt att kontakta oss via telefon eller mail.